Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı için kullanılan bir türbin motorunun daha teknik nedenlerden ötürü durdurulduğunu ve bu nedenle hat üzerinden sevk edilen doğal gaz miktarının azalacağını duyurdu.

Gazprom‘dan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Akım için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun teknik nedenlerden ötürü durdurulduğu aktardı.

Açıklamada, 27 Temmuz’dan itibaren Portovaya kompresör istasyonu üzerinden günlük azami 33 milyon metreküp doğal gaz sevk edilebileceği duyuruldu.

Gazprom, Siemens’a ait bir türbinin Kanada’da yapılan bakımlarının ardından Rusya’ya geri teslim edilmediği gerekçesiyle Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatını 15 Haziran’da yüzde 60 düşürmüştü.

Kuzey Akım, Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa’ya taşıyan önemli hatlardan biri olarak biliniyor.

Avrupa, ithal ettiği doğal gazın yaklaşık yüzde 40’ını Rusya’dan temin ediyordu.

Lavrov, Kuzey Akım’daki türbini onarım için durdurduklarını açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus enerji şirketi Gazprom’un Kuzey Akım doğal gaz boru hattındaki türbini onarım için durdurduğunu ve bu güvenlik kurallarını ihlal edemeyeceklerini söyledi.

Lavrov, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’yle yaptığı ortak basın toplantısında, Avrupa’ya gaz taşıyan Kuzey Akım hattındaki türbin onarımının güvenlik kuralları çerçevesinde yapıldığını belirtti.

Mevcut onarım kurallarını ihlal edemeyeceklerini vurgulayan Lavrov, gaz akışının da bu yüzden düştüğünü ifade etti.

“Kuzey Akım 2 Hattı Avrupa’nın tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede ve hazır.” diyen Lavrov, bu hattın sadece siyasi nedenlerle çalışmasının engellediğini ileri sürdü.

Artan gıda fiyatları

Afrikalı gazetecilerin artan gıda fiyatlarına ilişkin sorusuna yanıtlayan Lavrov, “Gıda krizi COVID-19 salgınıyla başladı. Bu konuda yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Rusya üzerine uygulanan haksız yaptırımlar da bu artış da pay sahibi.” ifadelerini kullandı.

Batı’nın her sorun için Rusya’yı suçladığını hatta Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesini bile Rusya’yla ilişkilendirdiğini hatırlatan Lavrov, Ukrayna’yla barış anlaşması taslağı üzerinde daha önce İstanbul’da anlaşmaya varıldığını ancak bunun ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından engellendiğini söyledi.

Rusya’nın Uganda’yla bölge konularını ele aldığını ve iş birliğini güçlendireceğini kaydeden Lavrov, ülkesinin Afrika’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki reform taleplerini desteklediklerini dile getirdi.

AB ülkeleri anlaştı: Doğal gaz tüketimi azalıyor

AB üyesi ülkeler, Rusya’dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini dikkate alarak doğal gaz tüketimini yüzde 15 azaltmakta uzlaştı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin enerji bakanları doğal gaz acil durum planını görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi.

AB Konseyi’nin toplantıda alınan kararlara ilişkin yayımladığı açıklamada, üye ülkelerin gelecek kış için doğal gaz talebini azaltmayı taahhüt ettikleri bildirildi.

Açıklamada, “Üye ülkeler, AB’nin enerji arz güvenliğini artırmak amacıyla bu kış doğal gaz talebini gönüllü olarak yüzde 15 azaltmak konusunda siyasi bir anlaşmaya vardı.” ifadesi kullanıldı.

Doğal gaz arz güvenliği konusunda bir alarm sistemi kurulması öngörülüyor

AB içinde doğal gaz arz güvenliği konusunda bir alarm sistemi kurulmasının da öngörüldüğüne işaret edilen açıklamada, bu alarmın verilmesi durumunda gaz talebinin azaltılmasının zorunlu hale geleceği kaydedildi.

Rusya: Kuzey Akım’da yaşanan sorundan Batılı ülkelerin yaptırımları sorumlu

Açıklamada, gaz talebinin azaltılmasının enerji kaynaklarını sürekli silah olarak kullanan Rusya’dan gelen doğal gaz arzında olası kesintilere hazırlığı amaçladığına dikkat çekildi.

Üye ülkelerin 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında doğal gaz taleplerini kendi seçecekleri önlemlerle düşüreceğine işaret edilen açıklamada, zorunlu gaz talep indirim hedefinde ülkelerin özel durumlarını yansıtacak bazı istisnalar belirlendiği ifade edildi.

Doğal gaz depolama hedefini aşan ülkelere istisna uygulanabilir

Açıklamada, diğer üye ülkelerin gaz şebekelerine bağlı olmayan ülkelerin zorunlu gaz indirimlerinden muaf tutulduğu kaydedildi.

Elektrik şebekeleri Avrupa elektrik sistemi ile senkronize olmayan ve elektrik üretimi için büyük ölçüde gaza bağımlı olan ülkelerin de muafiyet aldığının belirtildiği açıklamada, diğer üye ülkelerle sınırlı ara bağlantısı olan veya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapısını diğer ülkelere kullandıran ülkelere de istisna verilebileceği bildirildi.

Açıklamada, kritik endüstrileri doğal gaza büyük ölçüde bağımlı olan ve doğal gaz depolama hedefini aşan ülkelere de istisna uygulanabileceği aktarıldı.

Birlik çapında doğal gaz alarm sisteminin başlatılmasında da uzlaşıldığı, bu süreçte 5 veya daha fazla AB ülkesinin talepte bulunmasının ardından AB Komisyonu’nun alarm süreci başlatma talebinde bulunacağı, bu talebin Konsey’de görüşüleceği ifade edildi.

AB Komisyonu, geçen hafta Rusya’dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladığı acil durum plan teklifini açıklamıştı. Planda, üye ülkelerden 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 arasında gaz talebini yüzde 15 azaltması istenmişti. Acil durum ilan edilmesi durumunda yüzde 15 kesintinin zorunlu olması da planda yer almıştı. Ancak söz konusu plana özellikle Avrupa’nın güneyindeki ülkeler karşı çıkmış bazı istisnalar ve değişiklikler talep etmişti.

Avrupa’daki gaz krizi üyeler arasındaki çatlakları derinleştiriyor

Avrupa Birliği’nin (AB), üye ülkelerin doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltmaya yönelik önerisi, İspanya ve Yunanistan tarafından reddedildi. Doğalgaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı ülkeler hazırlıklarını sürdürüyor.

AB, geçen hafta Rusya’dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladığı acil durum planı kapsamında bütün üye ülkelerden gaz tüketimlerini yüzde 15 azaltmalarını talep etti.

Birlik planına ilk itiraz, Yunanistan’dan geldi.

“Teklif kabul edilemez”

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu, haftalık olağan basın toplantısında, AB ülkelerinden talep edilen yüzde 15’lik doğalgaz tasarrufunun, son beş yılın tüketim miktarlarının ortalaması üzerinden hesaplandığını söyledi.

Bu önerinin Yunanistan için kabul edilemez olduğunu ifade eden İkonumu, “Zira bu, ülkemiz için aslında (doğalgaz tüketiminde) yüzde 24’lük bir azalış anlamına geliyor. Yunanistan, yarın bu önerinin değiştirilmesini ya da Yunanistan’ın bundan muaf tutulmasını talep edecek.” dedi.

İkonumu, Yunanistan’ın talebinin, yüzde 15’lik tasarruf hesaplanırken, son beş yılın ortalamasının değil, geçen yılın baz alınması olduğunu belirtti.

Gazprom, Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatını düşürecek

İspanya daha esnek bir öneri talep ediyor

El Pais gazetesi, İspanya hükümetinin, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun doğalgazdan yüzde 15 oranında tasarruf edilmesi planından muafiyet talep ettiğini yazdı.

Gazetede yer alan makalede, bugünkü olağanüstü AB enerji bakanları toplantısında Başbakan Yardımcısı, Ekolojik Geçiş Bakanı ve Demografik Mücadele Bakanı Teresa Ribera başkanlığındaki İspanyol heyetinin, planı daha esnek hale getirmeyi umduğu belirtildi.

Makaleye göre Madrid, Brüksel’in önerdiği yüzde 15 oranının yüzde 5 ila 10 oranına düşürmesini istiyor.

Makalede, Komisyon’un planının sanayi işletmelerine zarar vereceğine işaret edildi. İspanya, günde ortalama 22.9 milyar metreküp gaz tüketiyor ve Brüksel tarafından belirlenen sınırla birlikte bu rakamın 3.4 milyar metreküp azaltılması isteniyor.

Fransa önlemleri sertleştiriyor

Fransa’da artan enerji fiyatlarıyla sıkılaştırılan enerji tasarrufu önlemleri kapsamında klima çalıştıran dükkanların kapılarını açık tutmasının yasaklanacağı duyuruldu.

Ekolojik Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher, gelecek günlerde enerji tasarrufuna dair 2 kararname yayımlayacaklarını söyledi.

Runacher, klima çalıştıran dükkanlara kapılarını kapalı tutması zorunluluğu getirileceğini, kurala uymayanlara 750 euro ceza kesileceğini dile getirdi.

Son haftalardaki aşırı sıcak hava dalgalarına, yıl başından bu yana yağış eksikliğinin eşlik etmesiyle artan kuraklık nedeniyle ülkede alarm verildi. Fransa genelinde 86 bölgede şebeke suyunda kısıtlamaya gidildi.

İngiltere’de halktan yardım talebi hazırlığı

Telegraph, İngiltere hükümetinin vatandaşlardan bu kış elektrik kesintilerini önlemek için ışıklarının ve termostatlarını kapatmalarının istenebileceği acil durum enerji planları hazırladığını açıkladı.

Gazetede yer alan habere göre, planlar gaz veya elektrik arzı kesintisi durumunda yürürlüğe girecek ve halktan enerji tüketimini azaltması istenecek.

Telegraph’ın gördüğü belgelere göre, böyle bir senaryoda İngiliz hükümeti, düzenli aralıklarla radyo, televizyon, sosyal medya, afişler ve broşürler aracılığıyla insanlara elektrik ve gaz kullanımını kesmelerini söyleyen mesajlar gönderecek.

Almanya: Tencerenizin kapağını kapalı tutun

Almanya’da ise Ekonomi ve İklim Bakanlığı, vatandaşlara ‘duş başlığının değiştirilmesi, ofislerde tasarruflu ampul kullanılması’ gibi öneriler sundu.

Enerji tasarrufunun, sıcak suyun az tüketilmesiyle sağlanabileceğinin altı çizildi. Duş süresinin 5 dakikaya düşürülmesi tavsiye edildi.

Bakanlık, tencerenin kapağının kapalı tutulması ve yemek pişmeye yakınken ocağın söndürülmesi gibi önerilerde de bulundu.

Dikkat edilmesi halinde hane başına yıllık 320 euro tasarruf yapılabileceği ifade edildi.

“Enerjiden tasarruf eden herkes, Almanya’nın Rus ithalatına daha az bağımlı hale gelmesine ve iklim için bir şeyler yapılmasına yardımcı olacak” vurgusu yapıldı.


%d blogcu bunu beğendi: